Oulun Diakonissalaitos
Tiina Parkkinen
Projektityöntekijä / Koordinaattori, vapaaehtoistoiminta
Ylijäämäruoan hyödyntämiseen on Suomessa viime vuosina panostettu entistä enemmän. Useassa kaupungissa toimiikin jo alueensa ylijäämää keräävä “hävikkiterminaali”. Oulun Kaukovainiolla toimiva Prikkakeskus on yksi näistä keskitetyn mallin esimerkeistä. Kolme vuotta sitten perustettuun Prikkakeskukseen tulee tällä hetkellä noin 10 000 kiloa ylijäämää viikoittain ja lähes saman verran sitä lähtee täysin käyttökelpoisena eteenpäin ruoka-aputoimijoiden jaettavaksi apua tarvitseville. Miten ihmeessä se on edes mahdollista?
Yhteistyö näkyy Prikan toiminnan joka tasolla
Lahjoittajaverkoston kanssa tehtävä yhteistyö takaa monipuolisen ruoan vastaanottamisen. Ympäri kaupunkia liikkuvat Prikka-autot kuskeineen noutavat mm. kaupoissa ja kouluissa syntyvää ylijäämää keskukselle, jossa ihmeiden teko todella alkaa. Keskuksen työntekijöiden ja vapaaehtoisten ripeällä yhteistoiminnalla saapunut kuorma puretaan, lajitellaan, tarkistetaan syömäkelpoiseksi ja pakataan lähteviksi kuormiksi matkaan kohti seuraavia yhteistyötahoja: ruoka-aputoimijoita, joita Prikan verkostossa on viitisenkymmentä. Heidän monimuotoisen toimintansa kautta noin 3000 oululaista saa viikoittain ruoka-apua, joskin todellisuudessa ruoka-avusta hyötyvien määrä lienee paljon suurempi.
Aina ruoka ei ole tarpeeksi priimaa ihmisille jaettavaksi. Onkin hienoa, että yhteistyö on kunnossa eläintiloille, jotka mielellään noutavat ruoan hyötykäyttöön. Tämän seurauksena vain 0,7 % Prikkaan saapuneista tuotteista päätyy biojätteeseen. Tämän luvun eteen on tehty Prikkakeskuksella paljon työtä prosessien jatkuvalla seurannalla ja kehittämisellä.
Lue lisää:
Lähde: Oulun Diakonissalaitos