Jäsenjärjestöt kertovat

Hyvä apu ry

Hyvä apu ry on Tohmajärveläinen yhdistys jonka pääasiana on auttaa vähävaraisia ja syrjäytyneitä ihmisiä.

Hyvä apu ry tarjoaa kolme kertaa viikossa keittolounasta 3 € hintaan sekä ruokajakelua kerran viikossa.

Hyvä apu ry:llä on kirppis toimintaa kahdessa kohteessa. Teemme pieniä kotitöitä mm. lumenkolausta ym. Hyvä apu ry työllistää palkkatuella ja on mahdollista työkokeiluun. Hyvä apu ry:llä voi myös toteuttaa yhdyskuntapalvelua.

Hyvä apu ry toimii lahjoittajien ja kirppistoiminnan turvin.

Hyvä apu ry:n historiaa:
Miten Hyvä apu ry sai ideansa? Olen vuosien ajan ihaillut Veikko Hurstin laupeudentyötä, jota tälläkin hetkellä tekee hänen poikansa tytär Sini Hursti. Itse olen aina ollut auttamassa toisia, jos he vaan ovat pyytäneet.

Olen itse omassa elämässäni nähnyt ja kokenut sen, ettei aina välillä ole ollut ruokaa kaapissa, eikä markkaakaan taskussa. Olen joka joulu tapaninpäivänä järjestänyt jouluruokailun kotonani läheisille, sekä tuttavilleni. Parhaillaan syöjiä on ollut jopa 40 henkeä.

Eräänä jouluna heitin ilmaan Satulle ja Tuulalle, että eikö tätä voisi laajentaa niin, että tehtäisiin yhdessä hyvää. Siinä sitten meni muutama vuosi, ennekuin viime vuonna 2019 marraskuun alussa soitin Tuulalle matkallani rajalle, muistaako hän mistä oli aikanaan puhetta? No muistihan Tuula. Kysyin, vieläkö hän olisi halukas lähtemään mukaan? Kummankin vastaus oli: ”Tietysti!” Siitä alkoi suunnittelu vähävaraisten jouluruokailulle, joka pidettiin 20.12.2019 Tohmajärven seurakuntatalolla. Jouluruokaa, ohjelmaa sekä kahvit. Kävijöitä oli noin 80 henkeä. Tästä tajusimme, että on tarvetta jatkaa toimintaa.

Niinpä perustimme 20. tammikuuta 2020 Hyvä apu ry nimisen yhdistyksen, jonka ajatuksena on auttaa sekä vähävaraisia, syrjäytyneitä, että yksinäisiä ihmisiä. Kiitos, ja pidetään huoli toisistamme!

meidät löytää:
hyväapu.fi
facebook

Kirsi Räsänen-Muttonen
Toiminnanjohtaja
Hyvä apu ry

Hangon katulähetys

 

Elämän Eliksriiri ry

10 erilaisin yhteiskunnan tuin työllistettyjen Elämän Eliksiiri ry on edesmenneen sosiaalineuvos Pekka Nurmen 11.03.2005 perustama yhteiskristillinen humanitaarinen yhdistys. Yhdistys toimii Porissa, josta lähtee viikottain Elämän Eliksiiriin omien ruokajakojen kautta sekä muualle  satakunnan alueelle yhteensä 2000 kiloa ruokaa viikottain. Vieläpä hakevat vapaaehtoisryhmät osansa Viroon sekä Romanian romanikyliinkin.

Ruoanjako Elämän Eliksiirissä tapahtuu kahtena päivänä viikossa. Keskiviikkoisin on mahdollisuus tulla Hyvän olon iltaan klo 18.00 alkaen. Tämän jälkeen alkaa ruoka-avun jako. Jokainen saa valmiiksi pakatun ruokakassin. H.O.I. -illoissa käy viikoittain hengellisen sanan kuulossa sekä noutamassa ruokakassin yhteensä noi 80–150 henkilöä. Keskiviikkoilaisin kaikki saavat ilmaiset kahvit pienen purtavan kanssa.

Perjantaisin Vanhakoivistontien 12 pihan puolelta kimurtelee omine kassineen pitkä jono kello 10–11.30. Jonossa ruokakassinsa täyttää noin 370 henkilöä.

Tämä kaikki on mahdollista 10 vapaaehtoisen sekä 10 eri yhteiskuntatuin työllistettyjen sekä yhdyskuntapalvelua suorittavien voimin.

Muuramen Mannatupa

Muuramen Mannatupa -historiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuuden tavoitteita

Vaikka Mannatupa yhdistys on vain vajaan vuoden vanha, sen toiminnan historiaa voidaan katsella jo 2000 vuoden päähän. Raamatun Apostolien tekojen ensimmäisessä luvussa kerrotaan alkuseurakunnan avustamisesta ja kuinka valittiin seitsemän hyvämaineista miestä diakoneiksi huolehtimaan vähävaraisten avustamisesta. Mannatupa onkin osa kirkon diakoniaa.

Ruokajakelu vapaaehtoisten mukana ollen alkoi ensin juhlapyhien ruokajakelulla. Mukana oli järjestöjä, kuten Lions, jotka hakivat kaupoista juhlapyhien aaton lopuksi ylijäämäruoat ja jakoivat ne diakonien antamiin osoitteisiin. Sittemmin seurakunnassa ymmärrettiin, että ylijäämäruokaa tuli muulloinkin ja ihmiset syövät arkenakin, joten ruokapankkitoiminta alkoi pappilan käytävällä. Vaikka toimintaa on tehostettu ja aina vaan parempiin tiloihin on siirrytty, ovat diakonit nähneet, että vieläkään ei tarpeisiin ole pystytty vastaamaan.

Muuramen Mannatupa ry perustettiin viime keväänä. Kuitenkin viime vuoden puolella toiminta jatkui samoin kuin aiemminkin, diakonian vastuulla. Yhdistyksen toiminta keskittyi oman olemassaolonsa vakiinnuttamiseen organisoitumalla, rekisteröitymällä yhdistysrekisteriin, kaupparekisteriin, verottajalle jne. ja tekemällä yhteistyösopimuksia mm. kunnan ja seurakunnan kanssa. Toiminnan talouden turvaamiseksi haettiin rahaa kolme eri kertaa; yhden kerran saatiin Suomen Ruoka-apuliitosta, joka raha käytetään tänä vuonna uusien tilojen vuokrien maksuun. Vaikka viime vuoden taloudellinen tulos näytti plussaa, meidän tulomme eivät riitä tänä vuonna, koska pakollinen muutto uusiin kalliimpiin tiloihin sekä tarpeellinen toiminnan kehittäminen vaativat huomattavaa tulojen lisäystä.

Tämän vuoden alusta kunnan ja seurakunnan kanssa tehdyn yhteistyösopimuksen mukaan ruokapankin vastuullinen organisaatio on Muuramen Mannatupa ry. Jotta yhdistys voisi täyttää tehtäväänsä tarpeen mukaan, vaaditaan ensinnäkin yhteistyötahoja: Ruoka-apuyhdistysten liitto tarvitaan taloudellisen tuen lisäksi mahdollistamaan yhteistyötä eri ruokapankkien kanssa ja pitämään yhteyttä valtion eri tahoihin. Samoin yhteiset normit yhteiskunnan sääntelyn lisäksi tuovat luotettavuutta ja tunnettavuutta yhteiskunnan toimivana osana. Jotta tämä olisi mahdollista, tarvitsisimme mm. kylmäkuljetusauton, että ruoan siirrot eri pankkien välillä olisi mahdollista eikä meidän tarvitsisi käyttää vapaaehtoisten omia autoja. Tärkein yhteistyötaho on edelleen seurakunnan diakonia, joka toimiikin meillä tällä hetkellä ruoanjakotyön käytännön työn johtajana.

Tulevaisuuden toiminnan näköaloja ohjaavat asiakkaittemme tarpeet. Olemme nähneet, että pelkkä ruoka-apu ei riitä, eikä varsinkaan paranna heidän tilannettaan, vaan olisi pureuduttava niihin syihin, jotka ylläpitävät huonoa taloudellista tilannetta. Asiakkaillemme on tilanteita, että vaikka he saavat ruoka-apua, sen hyödyntäminen oman elämäntilanteen parantamiseksi ei onnistu, koska aloitteellisuus on poissa. Syrjäytyminen ja passivoituminen on niin todellista, että joitain ei saada edes ruokapankille. Meillä onkin tavoitteena seuraavaksi käynnistää projekti, jolla saataisiin joitakin lähtemään liikkeelle asunnostaan esim. käyttämään luonnon antimia hyväkseen, liikkumaan ja harrastamaan jotain, joka pidemmällä tähtäimellä saattaisi jopa aktivoida työn hakuun. Uuden rakentaminen on lähdettävä pohjalta.

Lähimmäisenrakkaus ry

Lähimmäisenrakkaus ry on tamperelainen yhdistys, jonka perustana toimii kristilliset arvot ja joka toteuttaa tarkoitustaan jakamalla ruokakasseja niitä tarvitseville. Tarvittaessa myös ohjaa ja opastaa asiakkaita haasteellisissa elämäntilanteissa.

Jaamme hävikkiruokaa kotoa käsin joka päivä, jolloin asiakaskunta on n. 8-10 henkilöä päivässä, riippuen hävikkiruuan määrästä. Noudamme myös Mäntsälän Elämän Leivän varastolta kerran viikossa lahjoitusruokaa. Tarjoamme asiakkaillemme valmiiksi pakatun ruokakassin. Kerran viikossa yhdistys jakaa One Way seurakunnan tiloista ruokakasseja sekä tarjoaa keskusteluhetkeä, opastusta lomakkeiden täyttämisessä sekä ylläpitää rentoa, yhteistä oloa. Lauantain ruokajaossa meillä on tapana tarjota ulkona pullakahvit ihmisille heidän odottaessa ruokajaon alkamista. Ruokassin saavat n. 100 – 120 ihmistä.

Yhdistys on varsin tuore, vuoden 2021 alussa rekisteröity, mutta työ on vanhempaa, aloitimme One Way seurakunnassa ruuan jakelun aikaisempana vuonna. Meillä on aktiivinen ja innokas vapaaehtoisporukka, joiden keskeisenä arvona ja ajatuksena on lähimmäisen auttaminen.

Yhdistyksen tärkeänä tiedottamiskanavana toimii sosiaalinen media. Päivitämme aktiivisesti ruokajaoistamme sekä asiakkaat tavoittavat meidät helposti viestien avulla. Myös puskaradio sekä Ruoka-apu.fi sivulla tiedottaminen toimivat hyvin. Yhdistyksen toimintaa voi käydä seuraamassa Facebookissa.

Lopuksi pieni tarina tästä yhdistyksemme aktiivisesta päivittämisestä Facebookin sivulle 🙂

Saimme hävikkiruokaa myös vappu-aattona. Ruuista osan pakastimme vapunpäivän lauantain ns. suurempaan jakoon. Joukossa oli myös pari pussillista irtokarkkeja, suurinpiirtein n. vajaa kilon verran. Tottuneesti kuvasin ruuat sivullemme, otinpa myös kuvan irtokarkkipussista, ja kuvan alle kirjoitus, ”- P.s ja lapsille irtokarkkeja ”

Siitäkös se riemu repesi, messenger alkoi ” laulamaan ” ja ihmiset lähettivät viestiä, että ”- oi kuinka ihanaa, miten huomioitte lapset vapunpäivän ruokajaossa,” ”- ihanaa kun lapset saavat karkkia, me tullaan kyllä, ja pyydetään lapset naapuristakin. ”

Olinhan todella iloinen ihmisten lähettämistä viesteistä, mutta minä onneton menin laittamaan kuvan puolen kilon irtokarkkipussista ja nyt näyttäisi siltä viestien perusteella, että karkit eivät riittäisi alkuunkaan.

Siinä hetken pähkäiltyäni, mietin, kuinka tämän asian ratkaisisi. Tartuin puhelimeen ja ei muutakuin soittamaan muutamiin isompiin elintarvikemyymälöihin. Soitin Tampereen Lielahden, Kalevan sekä Linnainmaan Prismoihin ja kerroin huoleni heille, he olivat heti valmiina auttamaan yhdistystämme lahjoittamalla makeisia lapsille ja miksei aikuisillekin, meidän vappupäivän ruokajakoon . Lapset olivat iloisia saadessaan jokainen irtokarkkipussin.

Jotta ”hammaspeikot” eivät päässeet kovin juhlimaaan, saimme tarjota seuraaviin ruokajakoihin Ideapark Lempäälän Prismasta lahjoituksena saadut hammasharjat ja tahnat 🙂

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Sydän täynnä sitä iloisuuden tunnetta, kuinka ihmiset ovat hyväntahtoisia ja haluavat auttaa. Yhdessä olemme enemmän.


◄ Etusivulle