Koa ry

 

Mistä puhumme, kun puhumme ruoka-avusta -seminaari Helsingissä 20.11.2024

Kaikkien arvioiden mukaan ruoka-avun tarve on kasvussa. Riittääkö pelkkä tieto ruoka-avun tarpeessa olevien ihmisten tilanteesta? Ruoka-avun asetus toi vahvemman oikeudellisen perustan ruoka-avun rahoitukseen. Mikä vaikutus asetuksella on julkisen sektorin ja ruoka-apua järjestävien järjestöjen ja seurakuntien rooliin jatkossa? Parantaako uusi asetus ruoka-avun saajien tilannetta?

Seminaarissa tarkasteltiin aiheita kolmessa osiossa, yhdentoista puheenvuoron voimin:

  • Uuden valtionavunasetuksen keskeinen sisältö ja sen vaikutus ruoka-aputyöhön.
  • Miten saada parempaa ja tarkempaa tietoa ruoka-avun tarpeista, jotta niiden syihin voitaisiin vaikuttaa. Minkälaisia työkaluja ja mittareita voitaisiin kehittää kunnille ruoka-avun tarpeen seurantaan.
  • Varautuminen mahdollisissa kriiseissä ja odottamattomissa tilanteissa yhteiskunnassa, sekä minkälaisia resursseja ja toimintamalleja näiden varalle on ja pitäisi olla olemassa.

Pohdinnassa oli myös, voidaanko väliaikaisena pidetty ruoka-avun tarve ratkaista. Näkökulma seminaarissa keskittyi erityisesti avunsaajan näkökulmaan. Puheenvuoroissa avattiin ruoka-apua teoreettisen tutkimuksen ja ruohonjuuritason toiminnan kautta, sekä varautumisesta ja huoltovarmuudesta.

Lisäksi käsiteltiin ruoka-aputoimijoiden osaamista ja kokemusta avun järjestämisestä ja minkälainen voimavara ruoka-aputoiminta voisi olla osana huoltovarmuutta, sekä varautumisen ja valmiuden rakenteita. Ruoka-avun valmius vaatii tekijöiden, kunnan ja hyvinvointialueiden verkostoitumista.

 

Tallenne seminaarista on nähtävissä YouTube:lla.

 

Tilaisuuden järjesti Suomen Punainen Risti / ruoka-avun koordinaation kehittämishanke (STEA) ja juontajana toimi Maria Pettersson.

 

Reima Honkasalo