YLE

 

Suomessa suurin ruokahävikin aiheuttaja on kotitaloudet, jonka hävikki muodostaa kolmanneksen kaikesta pois heitettävästä ruuasta.

– Määrä kertyy salakavalasti kahvikuppi ja leivänkannikka kerrallaan, sanoo Kuluttajaliiton hankevastaava Jenni Vainioranta.

Ruokahävikkiviikolla etsitään tapoja, joilla suomalaisten lautasille saataisiin lisää kasviksia ilman turhaa ruokahävikkiä. Suomalaisissa kodeissa heitetään Kuluttajaliiton mukaan pois yhä enemmän syömäkelpoista ruokaa.

Koko ruokaketjun vuotuisen ruokahävikin määrä maassa on noin 400 miljoonaa kiloa. Sen rahallinen arvo on 590 miljoonaa euroa.

Kasviksia heitetään eniten pois ja syödään liian vähän

Ruokahävikiksi lasketaan alun perin syömäkelpoista roskiin päätynyttä ruokaa, jonka synty olisi voitu välttää ennakoimalla ruuan kulutusta paremmin. Myös valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin voi torjua tarpeetonta ruokahävikkiä

Näin ruokahävikki jakautuu:

  • Kotitaloudet 155 miljoonaa kiloa eli 38 prosenttia
  • Elintarviketeollisuus 84 miljoonaa kiloa eli 21 prosenttia
  • Ravitsemispalvelut 64 miljoonaa kiloa eli 16 prosenttia
  • Kauppa 57 miljoonaa kiloa eli 14 prosenttia
  • Alkutuotanto 43 miljoonaa kiloa eli 11 prosenttia

Luvut eivät sisällä peltoon jäävää satoa.

(Luonnonvarakeskus 2021)

 

Lue lisää:

Lähde: Yle