Näyttää siltä, että koronaviruksen toinen aalto on jo rantautunut Suomeen.

Ruoka-aputyössä on syytä välittömästi ryhtyä ehkäiseviin toimiin, jotta tämä skenaario ei ainakaan realisoituisi ruoka-aputyön parissa.

Suosittelemme seuraavia toimenpiteitä:

1. Yhteisöruokailujen suhteen on syytä miettiä tarkasti turvavälit sekä istumavälit tai mikäli toiminnan aloittamista suunnitellaan, olisi hyvä seurata lähiviikot tilanteen kehittymistä, ennen kuin toiminta käynnistetään. Myöskin käsihygienian toteutuminen tulee varmistaa.

2. Ruokajonoissa turvavälit on varmistettava riittävän tiukoin ohjeistuksin tai siirryttävä muuhun toimintamalliin turvallisuuden varmistamiseksi, kuten puhelimella annetut noutoajat.

3. Viranomaiset ovat antaneet ohjeet suojamaskeista julkisissa tiloissa. Näitä ohjeistuksia on seurattava ja varmistettava myös paikallisviranomaisten kanta siihen, kuinka omassa yksikössä olisi syytä toimia. Ilman valmiuslakia paikallisviranomaisilla on päävastuu paikkakunnan toiminnoista.

4. Alustavan tiedon mukaan joukkoliikenteessä, erityisesti PK-seudun joukkoliikenteessä tullaan linjaamaan THL/STM suosituksia tiukemmat vaatimukset maskien käyttöön.

5. On hyvä myös miettiä keväällä opittuja kriisiajan toimintamallien ottamista käytäntöön, jos toinen aalto realisoituu nopeasti ja rajoitukset palaavat.

Lisätietoja: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos