SWEET FOOD O´MINE / SARI SPÅRA

 

Ruokahävikki on vakava ja ajankohtainen ongelma, joka vaikuttaa sekä ympäristöön että talouteen. Arvioiden mukaan jopa kolmasosa maailmassa tuotetusta ruoasta päätyy hukkaan. Suomessa muodostuu ruokahävikkiä vuosittain noin 155 miljoonaa kiloa*. Suurin osa ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa, yli kolmasosa, joten jokainen meistä voi omilla teoillaan vaikuttaa ruokahävikin vähentämiseen.

Mikä on ruokahävikki?

Ruokahävikki tarkoittaa syömäkelpoisen ruoan päätymistä jätteeksi sen sijaan, että se hyödynnettäisiin ravinnoksi. Ruokahävikkiä syntyy kaikkialla ruokaketjussa: tuottajilla, elintarviketeollisuudessa, ruokakaupoissa, ravintoloissa ja kotitalouksissa. Suomessa eniten ruokahävikkiä syntyy kuitenkin kotitalouksissa, joissa henkilöä kohden heitetään vuosittain keskimäärin noin 28 kiloa** ruokaa roskiin. Eniten hävikkiä syntyy kotitalouksissa vihanneksista, juureksista ja perunoista (23 %), toiseksi eniten hedelmistä (16 %) sekä kolmanneksi eniten kahvista (14 %) (Luonnonvarakeskus 49/2021).

Tämä tarkoittaa, että jokainen meistä voi merkittävästi vaikuttaa ruokahävikin määrään tekemällä arjessa pieniä muutoksia. Mutta miksi ruokahävikin vähentäminen on niin tärkeää?

 

Lue lisää:

Lähde: Sweet Food O´mine