Kirkko ja kaupunki
”Kun yhdenvertaisuuden periaate ei toteudu, luottamuksemme demokratiaan alkaa murentua”, arkkipiispa Tapio Luoma sanoo.
Suomessa omaksuttuun hyvinvointiyhteiskunnan ideaan kuuluu pyrkimys köyhien aseman parantamiseen ja hyvinvoinnin ulottamiseen myös heikompiosaisten ulottuville. Näin sanoo arkkipiispa Tapio Luoma maanantaina 27.1. julkaisemassaan puheenvuorossa, joka käsittelee kirkon suhdetta varallisuuteen ja köyhyyteen.
– Aikana, jolloin taloudelliset säästöpaineet ahdistavat valtiontaloutta, on erityisen tarkasti kuultava, millaista osattomuutta ja köyhyyden kokemuksen lisääntymistä leikkaukset saavat aikaan, hän sanoo.
Luoma muistuttaa, että suomalaisessa köyhyydessä on jo nyt joillekin kysymys valinnasta ruoan ja lääkkeiden välillä. Konkreettisten perustarpeiden täyttymisen lisäksi köyhyys on yhteydessä myös yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen.
– Köyhyydellä on yhteys heikompiin asuinolosuhteisiin, huonompaan terveyteen, alhaisempaan koulutustasoon ja ammattitaidon puutteeseen sekä mahdollisuuksiin vaikuttaa omiin elinoloihin tai laajemmin yhteiskuntaan. Köyhyys näyttää myös kertautuvan, se on luonteeltaan ylisukupolvista.
– Osattomuutta luova yhteiskunta ei ole kestävä. Kun yhdenvertaisuuden periaate ei toteudu, luottamuksemme demokratiaan alkaa murentua.
Köyhän asia on kuulunut kirkolle alusta saakka
Köyhien asia on arkkipiispa Tapio Luoman mukaan aina ollut kirkon asia, koska köyhien puolesta puhuminen perustuu Jeesuksen opetuksiin ja esimerkkiin. Luoma muistuttaa myös, että kirkko on ollut yhteiskunnallinen keskustelija jo kauan ennen omaa aikaamme, jolloin sen kannanotot leimataan helposti asiaan kuulumattomaksi politikoinniksi.
– Toiminta köyhyyden poistamiseksi kuuluu kirkon syvimpään olemukseen, jota kirkot toteuttavat ennen kaikkea diakoniatyön kautta, Luoma korostaa.
– Suuri osa diakonian avusta on nykyään taloudellista avustamista, palveluneuvontaa ja kohtaamista diakonian asiakkaiden kanssa. On kuitenkin tärkeää, että rinnalla pohditaan, miten rakenteita muutetaan niin, että köyhyys ja osattomuus laajasti ymmärrettynä voivat vähentyä.
Lue lisää:
Lähde: Kirkko ja kaupunki