SAK Blogi / Tatu Knuutila

Orpon-Purran hallitus pyrkii tasapainottamaan julkista taloutta leikkaamalla rajusti sosiaaliturvasta ja julkisista palveluista. SAK on tuonut esiin kolikon kääntöpuolen: tiukka sopeutus taantumassa lisää työttömyyttä ja hidastaa noususuhdanteen käynnistymistä.

Leikkausten aiheuttama haitta on erityisen suurta lyhyellä aikavälillä. Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että useimmat sosiaaliturvan leikkaukset tai työelämän heikennykset ovat pysyviä. Moni entuudestaan huono-osainen maksaa päätöksistä kallista laskua vielä vuosien päästä.

Hyvinvointivaltion turvaverkkoja nakertavat leikkaukset eivät tapahdu tyhjiössä. Yksi asia vaikuttaa toiseen, ja vaikutukset kasautuvat. Useimmiten sosiaaliturva muodostuu useasta eri tukimuodosta. Monta pienempää leikkausta kertaantuvat suureksi summaksi. Kritiikistä huolimatta kattavat arvioinnit leikkausten yhteisvaikutuksista uupuvat. SAK ei ole ollut kritiikissään yksin, myös esimerkiksi SOSTE ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat huomauttaneet samasta.

Myös verotuksella on monimutkaisia vaikutuksia toimeentuloon. Esimerkiksi arvonlisäveron korotus voi nostaa tavaroiden ja palveluiden hintoja. Se, miten paljon alv:n nosto vaikuttaa hintoihin, riippuu esimerkiksi yritysten välisestä kilpailutilanteesta. Veronkorotuksen aiheuttama loven suuruus lompakossasi taas määräytyy osin myös sen mukaan, mitä sinulla on tapana ostaa kaupasta.

Hallitus jakaa niukkuutta siis kaksin käsin: toisessa kädessä on sosiaaliturvan leikkauksia, toisessa veronkorotuksia. Seurauksena monen taloudellinen ahdinko kasvaa ja köyhyys lisääntyy. Hyvin monelle arjen laskujen, kuten ruoan tai asumisen kulujen, kattaminen voi olla haastavaa.

 

Lue lisää:

Lähde: SAK