Helsingin Sanomat / Lukijan mielipide

Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa on tärkeää kuulla myös heikommassa asemassa olevien ihmisten ääntä.

EU:N suurissa maissa nähty laitaoikeiston nousu ei ainakaan vähennä jo ennen eurovaaleja esillä ollutta huolta kansalaisyhteiskunnan tilasta Euroopassa. Huolta eivät lievennä myöskään Suomen hallituksen viimeaikaiset toimet, joiden myötä osalta järjestöistä valtionavustukset loppuvat kokonaan ja sosiaali- ja terveysjärjestöiltäkin leikataan lyhyessä ajassa kolmannes avustuksista.

Kautta historian sote-järjestöt ovat tukeneet avun tarpeessa olevia ihmisiä ja pyrkineet vaikuttamaan edustamiensa ihmisryhmien asemaan yhteiskunnassa. Järjestöillä on ollut merkittävä panos erilaisten aikaisemmin marginaalissa eläneiden ihmisryhmien, kuten seksuaalivähemmistöjen ja asunnottomuutta kokevien, aseman parantamisessa. Myös esimerkiksi kansainvälisesti kiitelty neuvolatoiminta on syntynyt järjestöjen toiminnan kautta.

Sote-järjestöillä on tärkeä rooli siinä, että julkisessa keskustelussa ja yhteiskunnallisessa päätöksenteossa kuullaan myös heikommassa asemassa olevien ihmisten ääntä. Toimivan demokratian kannalta on olennaista, että esimerkiksi pitkäaikaissairaita edustavat potilasjärjestöt voivat tuoda esiin näkemyksiään vaikkapa sosiaali- ja terveyspalveluja koskevista lakimuutoksista. On vaikeaa nähdä, mikä muu taho Suomessa toisi palveluja tarvitsevien ihmisten ääntä edustavasti esiin, jos sote-järjestöt eivät sitä tekisi.

Kari Välimäki
valtuuston puheenjohtaja

Hanna Markkula-Kivisilta
hallituksen puheenjohtaja

Soste – Suomen sosiaali ja terveys ry

Lue lisää:

Lähde: Helsingin Sanomat