Seurakuntalainen

 

Hävikkiruokaviikkoa vietetään 23.–29.9. Vantaan kirkoilla syödään viikoittain satoja aterioita, joiden valmistukseen on käytetty kauppojen hävikkiruokaa.

Seurakuntien järjestämät yhteisöruokailut ovat kävijöille maksuttomia.

Aterioiden valmistamisesta ja tarjoilusta vastaava vapaaehtoiset ja seurakuntien työntekijät.

Esimerkiksi Tikkurilan kirkon tiistailounailla klo 11–13 tavoitteena on tarjota ateria 120 ruokailijalle.

Diakoniatyöntekijä Mirja Jalo kertoo, että paikalla onkin yleensä juuri sen verran syöjiä, eli 100–120 ruokailijaa. Ruokailuja on järjestetty nykymuodossaan Tikkurilan kirkolla koronarajoitusten poistumisesta alkaen.

Määrä on pysynyt suhteellisen samana koko ajan.

– Ruokailijoiden määrä ei ole viime aikoina lisääntynyt, mutta nyt monella tuntuu olevan oikeasti nälkä, Jalo toteaa.

Jalon mukaan ruokailuun osallistuu enimmäkseen ikäihmisiä, työttömiä ja erilaisista sairauksista kärsiviä. Heillä on usein myös ajankäytön suhteen paras mahdollisuus osallistua päiväsaikaan tapahtuviin ruokailuihin.

Vapaaehtoiset avainasemassa

Ruokailut eivät olisi mahdollisia ilman vapaaehtoisia. Kutakin ruokailua järjestää noin kymmenen vapaaehtoista, mutta lisäkädet ovat tervetulleita:

– Meillä on tosi hyvä porukka, joka tekee palkitsevaa työtä, Jalo kiittelee.

Ruokalutilanteissa on mahdollisuus myös keskustella diakoniatyöntekijän kanssa. Yhdessä syöminen on hyvä hetki nostaa esille mielessä olevia huolia ilman ajanvarausta.

Ruokailuhetkistä annettu palaute on varsin positiivista. Moni kiittelee hyvää ruokaa ja mahdollisuutta syödä toisten kanssa yhdessä. Myös keskustelu on tärkeä osa ruokailun onnistumista.

 

Lue lisää:

Lähde: Seurakuntalainen