Suomen ympäristökeskus

Vantaalainen Yhteinen pöytä kehittää verkostomaista ja yhteisöllistä ruoka-aputoimintaa, jonka keskiössä on kaupoissa syntyvä hävikki.

Pienet ovet johdattavat suureen halliin. Kattoikkunoista kajastava auringonvalo valaisee pahvilaatikoihin pakattuja hävikkituotteitta.

Yhteisen pöydän projektipäällikkö Hanna Kuisma esittelee terminaalissa tällä hetkellä olevaa hävikkiä. Löytyy pullovettä, hedelmiä, pakasteita, pussikaupalla leipää sekä lavallinen grillihiiliä.

On vaikea kuvitella tilanne, jossa grillihiili muuttuisi käyttökelvottomaksi, pois lukien se, kun hiili poltetaan grillissä. Täällä hiilet kuitenkin makaavat, Vantaan Koivukylässä sijaitsevassa teollisuushallissa hävikiksi leimattuna.

Puoli miljoonaa kiloa hävikkiä vuodessa

Hallin kokoon nähden hävikkiä on varsin vaatimaton määrä. Yhteiselle pöydälle tämä on kuitenkin ideaali tilanne sillä hävikkiä ei haluta varastoida suuria määriä, vaan pistää liikkeelle. Tehokkaalla ja tarkkaan suunnitellulla verkostolla hävikistä syntyvä hävikki on vain prosentin luokkaa.

Terminaaliin saapuva hävikki vaihtelee. Kuisman mukaan kausiluontoisten etikettien vaihtuessa hävikkiin joutuvien juomien määrä kasvaa selvästi.

Yhteisen pöydän ruoka-apuverkostoon kuuluu 35 lahjoittajaa ja 65 ruoka-aputoimijaa. Lahjoittajilta saatavaa hävikkiä kulkee Hävikkiterminaalin kautta noin puoli miljoonaa kiloa vuodessa. Yhteisen pöydän vastuulla on hävikin jakelu edelleen ruoka-apua antaville tahoille.

”Meillä on täällä terminaalilla töissä neljä kaupungin ja kaksi seurakuntayhtymän palkkaamaa henkilöä hallinnollisissa tehtävissä. Sen lisäksi meillä on entisiä pitkäaikaistyöttömiä, jotka pyörittävät varsinaisen logistiikan, eli ovat kuljettajina ja varastotyöntekijöinä”, Kuisma sanoo.

Vaikka Kuisma on innoissaan Yhteisen pöydän työstä hävikin vähentämiseksi, hän kuitenkin muistuttaa, että puoli miljoonaa pelastettua kiloa on hyvin vähän Suomessa syntyvästä syömäkelpoisesta hävikistä. Yksittäin kaupoissa ruokahävikkiä syntyy 65 – 75 miljoonaa kiloa vuodessa.

 

Lue lisää:

Lähde: Kestävyysloikka