Toivo
Pekka Lund
Eriarvoisuus on outo termi. Siinä puhutaan arvosta, joka on eri, vaikka oikeasti taidetaan tarkoittaa eroja esimerkiksi varallisuudessa ja mahdollisuuksissa. Eriarvoisuus tarkoittaa hyvin erilaisten asioiden epätasaista jakautumista ja siitä seuraavia erilaisia elämän edellytyksiä. Usein halutaan sanoa, että oikeasti ihmiset ovat samanarvoisia, siitä huolimatta, että elämän edellytykset ovat erilaiset.
Mitä sitten tarkoittaa, että pohjimmiltaan ihmiset ovat samanarvoisia, vaikka heidän elämässään kaikki on eriarvoista? Tarkoittaako eriarvoisuus kuitenkin sitä, että kaikkien ihmisten arvo ei ole sama ja että he ovat sanan varsinaisessa merkityksessä eriarvoisia?
Köyhyys synnyttää eriarvoisuutta
Eriarvoisuus voi liittyä ja usein liittyy köyhyyteen, vaikka on myös paljon muuta. Köyhyys on yhteiskunnallisesti merkittävä asia, köyhyyttä kokevalle se on todellinen elämän kaventaja. Köyhyyttä pitää tutkia, ennen kaikkea köyhyyttä pitää vähentää. Vaikka köyhyyden mittaamiselle ei ole absoluuttista mittaria, erilaisia mittareita on ja niitä käyttämällä ja niistä saatua tietoa yhdistämällä saadaan kattava kuva suomalaisesta köyhyydestä. Köyhyys- ja syrjäytymisriskissä vuonna 2021 eli lähes 900 000 suomalaista, pienituloisissa kotitalouksissa yli 700 000 ihmistä, joista yli 120 000 lapsia, pitkittyneesti pienituloisia yli 400 000 ja yli 100 000 ihmistä eli kotitaloudessa, jossa esiintyi vakavaa aineellista ja sosiaalista puutetta.
Vaikka köyhyyden kokemus on yksilöllinen, köyhyyttä ei tule lähestyä yksilön ominaisuutena vaan yhteiskunnallisena ja rakenteellisena ilmiönä. Toki on itse valittua köyhyyttä, esimerkiksi halua vetäytyä kulutusyhteiskunnan toimintatavoista, mutta voittopuolisesti köyhyys on ei-toivottua, hyvin usein myös ei-itse-aiheutettua. Köyhyys esimerkiksi periytyy tai on seurausta dramaattisista elämänkohtaloista. Yleisin syy köyhyydelle on pitkittynyt työttömyys mutta myös esimerkiksi pieni eläke, pitkäaikaissairaus tai vamma ja sukupolvelta toiselle periytyvä huono-osaisuus voivat aiheuttaa köyhyyttä.
Lue lisää:
Lähde: Toivo