ePressi

Tuusulan kunnan Ruokapalveluilla on käynnissä pilotti yhdessä paikallisen ruoka-apua tarjoavan verkoston kanssa. Viiden Hyrylän alueen toimipisteen ylijäämäruoka haetaan yhtenä päivänä viikossa ja toimitetaan ruoka-avuksi. Pilotti on osa Keski-Uudenmaan kuntien ruoka-aputoiminnan järjestämiseen ja toimijoiden tukemiseen liittyvää hanketta.

Tuusulan kunnan Ruokapalvelut on pyrkinyt hävikin vähentämiseen. Menekkiä ei voida täysin ennustaa, joten kokonaan hävikistä ei päästä eroon. Nyt kokeillaankin yli jäävän ruoan lahjoittamista ruoka-apua tarvitseville Keski-Uudellamaalla toimivan Yhdessä katettu -verkoston kautta. Verkosto kehittää yhteisöllistä ruoka-aputoimintaa ja ohjaa hävikkiruokaa ruoka-aputyöhön keskitetyn varaston avulla.

− Yhdessä katettu -verkoston kuljettaja noutaa viikoittain tiettynä päivänä ylijääneen ruoan Hyökkälän koulusta, Hyrylän yläasteelta, Moniosta, Mikkolan koulusta ja Rykmentin tuotantokeittiöstä. Ruokapalveluiden henkilökunta pakkaa ja merkitsee, mitä ruokaa paketeissa on. Yhdessä katettu -verkoston kuljettaja vie ruoat Järvenpäässä sijaitsevaan terminaaliinsa, jäähdyttää ne asianmukaisesti sekä pakastaa ja lahjoittaa ruoan eri ruoka-aputoimijoille. Ruoka-aputoimijat puolestaan jakavat ruoan osana toimintaansa, kertoo Ruokapalveluiden alue-esimies Heli Hakulinen.

Pakkaamiseen Ruokapalvelut käyttää elintarvikeastioita, joissa tukku toimittaa sille elintarvikkeita. Pakkaukset pestään ja hyödynnetään näin uudelleen. Järvenpäässä sijaitsevassa ruoka-aputerminaalissa on ruoan asianmukaiseen jäähdyttämiseen tarvittava kapasiteetti, mitä ei löydy Rykmentin tuotantokeittiön lisäksi kaikilta kouluilta. Yhteistyökumppani pystyy myös kuljettamaan ruoan.

− Ruoka-avun kautta pystymme välttämään ruoan heittämisen pois. Emme pystyisi itse jäähdyttämään, pakastamaan ja käyttämään ylijäämäruokaa hyödyksi seuraavana päivänä kaikissa toimipisteissämme, sanoo Hakulinen.

 

Lue lisää:

Lähde: ePressi