Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta

Kansalaisjärjestöjen mukaan hallitusohjelmassa suunnitellut valtionavustusleikkaukset heikentävät ihmisten hyvinvointia, mikä voi rasittaa valtiontaloutta entisestään. Valtionavustusleikkausten kohdentumisesta ja niiden arvioiduista vaikutuksista tarvitaan lisää tietoa. Jo nyt on selvää, että suunnitellut leikkaukset uhkaavat rapauttaa vapaaehtoistoimintaa ja heikentää demokratiaa.

Autonomiset ja elinvoimaiset järjestöt ovat keskeinen osa toimivaa demokratiaa. Ne edistävät ihmisten hyvinvointia, lisäävät luottamusta ja vahvistavat resilienssiä eli kriisinkestävyyttä. Järjestöjä tarvitaan sekä harvaan asutuilla alueilla että kaupungeissa, ja kotimaisen toiminnan lisäksi tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä. Järjestöt eroavat toisistaan monin eri tavoin, mikä vaikuttaa siihen, kuinka julkisen hallinnon ja talouden kehittämisen toimet vaikuttavat niiden toimintaan.

Valtionavustusten tasoa alennetaan asteittain kuluvalla hallituskaudella julkisen talouden vahvistamiseksi. Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta (KANE) selvitti järjestöiltä, miten ne ennakoivat suunniteltujen valtionavustusleikkausten näkyvän toimialoillaan.

 

Lue lisää:

Lähde: Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta