Yle
Luonnonvarakeskus selvitti ruokapaikkojen hävikin määrää ja laatua. Eniten syntyy tarjoiluhävikkiä. Sitä on linjastosta ylijäänyt tai sitä varten valmistettu ruoka.
Kun kaikkien pääkaupunkiseudun ravitsemispalveluiden ruokahävikki lasketaan yhteen, määrä on vuodessa hurja: 18,5 miljoonaa kiloa.
Luonnonvarakeskuksen arvioiman hävikin määrä vastaa yhteensä noin 37:ää miljoonaa puolen kilon ravintola-annosta. Ruokahävikki on alun perin syömäkelpoista ruokaa, joka päätyy jätteeksi.
Luonnonvarakeskuksen arviossa ovat mukana kaikki pääkaupunkiseudun ravitsemispalvelut julkisella sektorilla, kuten kouluissa ja sairaaloissa sekä yksityiset ruokapaikat, kuten ravintolat, kahvilat ja henkilöstöravintolat.
Pääkaupunkiseudulla on runsaat 6 000 ravitsemispalveluiden toimipaikkaa, kun julkiset ja yksityiset ruokapaikat lasketaan mukaan.
Eniten ruokapaikoissa syntyy tarjoiluhävikkiä eli linjastosta ylijäänyttä tai jo tarjolle valmistettua ruokaa. Sitä tulee pääkaupunkiseudun ruokapaikoissa vajaat kymmenen miljoonaa kiloa vuodessa.
Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan Kirsi Silvennoisen mukaan osa siitä olisi mahdollista hyödyntää paljon nykyistä paremmin.
– Tarjoiluhävikki on sellaista, joka pystytään mahdollisesti jakamaan uudelleen. Se voitaisiin hyödyntää ihmisravinnoksi, ettei se joutuisi biojäteastiaan, Kirsi Silvennoinen sanoo.
Lue lisää:
Lähde: Yle